Årets Bild 2021

Vinnare: Eva Tedesjö (Dagens Nyheter)

Motivering: Som en klassisk målning från förtida slagfält skildrar fotografen Eva Tedesjö militär övningen Zapad 2021 i Belarus.  Den Ryska och den Belarusiska armen laddar för avslutningen av den stora gemensamma militärövningen. Överbefälhavaren gör sig redo för den stora finalen och blåser ut röken av hans el cigarett över fältet i Belarus innan han ska bege sig till sina trupper. Övningen är en test för att pröva förmågan att utkämpa ett krig mot Nato. Fotografen Eva Tedesjö blir vittne till ett krigsspel på högsta nivå.  Idag har samma trupper samlats igen men främst på gränsen med Ukraine denna gången men nu inte som övning. Just nu håller världen andan för hotet av ett potential krig och en eventuell invasion av Ukraine. Hotet av ett krig har aldrig varit större sedan slutet av kalla kriget. 

På det belarusiska slättlandet i Baranavitjy är det avslutning för den gigantiska militärövningen Zapad-2021. Soldater, hundratals stridsvagnar, flygplan, helikoptrar och fartyg samsas med militärorkester och folkdans denna sista dag. Manövern är en är av Rysslands största krigsspel sedan kalla krigets slut och genomförs i samverkan med Belarus. Det officiella syftet är att pröva förmågan att utkämpa ett krig mot Nato.

Nominerad: Joel Marklund (Bildbyrån)

En QAnon-supporter vrålar när anhängare till USA:s president Donald Trump stormar den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021 i Washington, D.C., USA.

Nominerad: Stina Stjernkvist (Svenska Dagbladet)

20211124 Hundra år efter allmän och lika rösträtt infördes i Sverige förevigar stora delar av övergångsregeringen rösttavlan i ögonblicket då Sverige får sin första kvinnliga statsminister.