Årets Bild 2022

VINNARE: Eddy van Vessel / Svenska Dagbladet / Frilans

Motivering:
Ett ungt kärlekspar i ett smärtsamt farväl på en tågperrong i Kharkiv, Ukraina. Scenen är klassisk, vi har sett den utspelas flertalet gånger genom foto- och filmhistorien. Men sällan har väl ett avsked skildrats med sådan närvaro och sådan förtvivlan som i detta svart-vita fotografi av Eddy van Wessel. När kriget i Ukraina bröt ut infördes generell mobilisering för ukrainska män mellan 18 och 60 år. De första krigsveckorna tas många känslosamma farväl mellan älskande par på tågstationer runt om i Ukraina. Van Wessel har fångat ansiktsuttrycket hos den unga kvinnan, hennes förtvivlan går rakt in i betraktarens själ. Bilden hjälper oss att, åtminstone för en stund, kunna leva oss in i den meningslösa bedröverse som kriget drabbar oskyldiga med. Årets bild lyckas med det som bildjournalistiken gör då den är som allra bäst; den hjälper oss att känna med människor på helt andra platser än vår egen trygga.

Tågstationen i Kharkiv, mars 2022 NŠär kriget bröt ut införde Ukraina generell mobilisering för män mellan 18 och 60 år. De första krigsveckorna tas många känslosamma farväl mellan älskande par på tågstationer runt om i Ukraina.

NOMINERADE:

Kicki Nilsson / Icon Photography / TT Nyhetsbyrån / Frilans

Thomas Karlsson / Dagens Nyheter

14 april 2022 bränner Rasmus Paludan, ledare fšör det danska högerextrema partiet Stram kurs, en koran på ett torg i Jönköping. Dagen efter var det vår stads tur. Paludan han har beviljats tillståndŒ att anordna en allmän sammankomst. Han har valt platsen med omsorg ännu en koran ska brännas. Efter kl. 19.00 stod det klart att polisen inte skulle lyckas upprätthålla ordning och insatsen avbröts. NŠär de sista poliserna lŠämnade parken stod fyra polisbilar i brand. Kvar på platsen firade motdemonstranter.
Statsminister Ulf Kristerssons vallöfte var att ”få ordning på Sverige”. Den första utmaningen för den nytillträdda borgerliga regeringen blev att få ordning på den traditionsenliga gruppbilden på Lejonbacken intill Kungliga slottet.