Årets Bild 2023

VINNARE: Linus Sundahl-Djerf/Svenska Dagbladet

Motivering:
Omtanken och kärleken till våra barn tar aldrig slut. Det visar Årets Bild på vackraste sätt. Den är tyst, den är öm, den är universell.

Avishag Hayon kramar om 20-årige sonen Eylon, som varit hemma på permission, innan han reser tillbaka till armén. Efter Hamas attack mot Israel den 7e oktober är stressen och oron ständigt närvarande. – På morgonen öppnar jag telefonen för att se när Eylon senast var online. Om det var vid klockan 04 eller 05 blir jag lugn. Då vet jag att han är tillbaka på basen. Annars blir jag väldigt orolig, säger hon.

NOMINERADE:

Paul Hansen/Dagens Nyheter

Meli Petersson Ellafi/Frilans

Efteråt. Caroline, Malin och Filippa omger en utmattad Frida efter gravsättningen. De sitter kvar länge, pratar. För Frida kommer Nima alltid att finnas, på mer än ett sätt. När hon fick frågan om organdonation svarade hon omedelbart ja. ”Nu har fem barn fått en ny chans att leva. Mitt i allt det hemska är det fint att någonting av Nima lever kvar.”
Denise lärare kommer fram till henne och frågar hur hon mår under lektionen den 25 september, 2023, i Vinsta grundskola västra. Denise är 15 år och går i klass 9b, hon får extra stöd så att hon ska klara av att få godkänt i grundämnena.