Årets Fotograf 2017

Vinnare: Christoffer Hjalmarsson

I årtionden har det varit konflikt mellan minoritetsgruppen rohingya och den buddistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats från sina hem på grund av förföljelse och övergrepp. I augusti tog den senaste våldsvågen fart som hittills gjort att över 600 000 människor, mestadels barn, flytt över gränsen till grannlandet Bangladesh. Många har trängts i båtar, och spolats döda upp på Inani Beach saffransgula strand. Överlevarna har vittnat om misshandel, våldtäkter och brända byar. Amnesty International likställer Burmas behandling av rohingyerna med apartheid. Båtresan från Burma till Bangladesh är svår och många har inga krafter kvar när de anländer
Minnesvärda ögonblick. Ida vill använda sin sista tid till att ge dottern Carmen och sonen Enrique minnen de kan ha nytta av när hon inte finns där längre. Ida har bröstcancer och lever på sitt bonusår.
Bakom busstationen i den serbiska huvudstaden gör 1 200 människor sitt bästa för att hålla värmen med brasor och filtar. Den ovanligt stränga vintern i sydöstra Europa slår hårt mot flyktingarna och migranterna som fastnat här, med drömmar om att ta sig in i det stängda EU. Sju dödsfall. Männen i lägret har lämnat sina fruar och barn i hemländerna – eller så har kvinnorna evakuerats på grund av extremkylan.
Efter många års kamp i det dolda vill den ukrainska HBTQ-rörelsen ta mer plats. Vägen till förändring går genom Eurovision. Bakom en nummerlös ståldörr i en förort till Kiev finns ett skyddsboende för HBTQ-personer. Sex personer bor här åt gången. De får en fristad för tre månader – sedan måste de lämna plats för andra som flytt småstäder i Ukraina, där de förlorat jobb, kastats ut av föräldrar eller utsatts för våld, hot och trakasserier för att de inte är heterosexuella. Anna Skorobohatko är 18 år och från Lviv i västra Ukraina. Mamman kastade ut henne efter att hon berättat att hon, som fötts som pojke, skulle påbörja en hormonbehandling.
Första gången hon blev mamma var hon gift och de var två om föräldraskapet. Men efter skilsmässan längtade Linda Randsalu efter minst ett barn till – och sex inseminationer och en IVF-behandling senare har hon nu ensam fått lille Sixten. – Det är klart att det var läskigt för jag visste precis vad Villem och jag hade. Det nya syskonet kunde ju ha kolik eller vara jättestörig och vända uppochner på tillvaron, säger 36-åriga Linda.