Årets Fotograf 2021

Vinnare: Lisa Mattison (Frilans)

Motivering: Årets fotograf ska ha en egen bild och berättar-vision som utmanar och utvecklar bildjournalistiken och driver den framåt. Målsättningen av juryn i letande av årets fotograf ska präglas av dessa riktlinjer.

Årets fotograf Lisa Mathisson följer sin egen berättar linje och visar en längtan att bryta de olika normer och traditioner i valet av ämne och det bildberättande. Fotografen visar en stark känsla av empati för de utanför samhället genom medmänsklighet och ett närvarande i hennes fotograferande. Hon paketerar inte sina berättelser i en fast form men låter sig snarare leda av en djupt empatiskt förhållningssätt i hennes arbete och det som berör henne inom ämnet hon skildrar. Årets fotograf jobbar inte utifrån en mall eller regelverk hur bildjournalistik ska vara eller ska förhållas till men väljer mest av allt att vara närvarande i stunden och hittar hennes egen berättarform i detta. 

Polen. Aktivisten och tolken Mahdieh Gholami försöker kommunicera med de migranter som är fångna mellan Belarus och Polen och inte får komma varken fram eller tillbaka.

Nominerad: Miranda Solvang (Frilans)

Nominerad: Magnus Wennman (Aftonbladet)