Årets Reportage 2021

Vinnare: Anette Nantell (Dagens Nyheter)

Motivering: Året 2021 präglades av den största vaccinationskampanjen i svensk historia. Sverige gjorde en gemensam kraftansträngning för kunna stoppa spridningen av covid-19. Mer än 15.300 människor har redan förlorat livet men nu fin vaccinet här. 

Fotografen Anette Nantell har dokumenterat vaccinationskampanjen på ett utomordentligt sätt. En berättelse om en av nutidens största händelser gjort med känslighet, allvar men även humor. En berättelse som handlar om hopp och en tro på framtiden. Fotografen Anette Nantell kavlade upp och har skapat en imponerande historiskt dokument. 

I december är det dags för ungdomar mellan 12-15 år att vaccinera sig. På Johan Skytteskola i Älvsjö utanför Stockholm ”sticker” aktören Doktor24 under en förmiddag 198 elever i årskurserna 6 till 9. Många i den här åldern är skeptiska till nålen. Elwa Prieto Beaulieu och Mimmi Eriksson får extra munskydd av vaccinatören Jenny Nordahl för att slippa se sprutan.

Nominerade:

Fotograf: Isac Hedljung/TV4  & Lovisa Thuresson/TV4  
Redigering: Jocke Söderqvist/TV4   
Reporter: Nicke Nordmark & Hasse Johansson/TV4  
Grafik: Cecilia Gustafsson/TV4  

Nominerade:

Fotograf och redigerare: Iman Tahbaz/SVT
Reporter: Samir Abu Eid/SVT

I nästan fyra år levde Elias Hano som flykting i Sverige. Han bodde i Filipstad där han lärde sig svenska och jobbade på en pizzeria. Men när hans hemstad i Irak befriades från terrororganisationen IS ville han hem till familj och vänner – och han ville vara med och bygga upp sitt hemland. Elias tog med sig sina pizzabagare-kläder och väl hemma öppnande han en pizzeria.