Nyhetsbild Inrikes 2020

Vinnare

Niclas Hammarström (Expressen)

Motivering:
Förvirringen och paniken som corona viruset för med sig speglas i sjukvårdspersonalens ögonen. Att rädda liv utan att ha en fungerande botemedel ställer extrema krav på den ansträngda sjukvården. Fotografen fångar i bilden det extrema sjukdomsförloppet samt den enorma utmaningen sjukvårdspersonalen genomlever dagligen under den pågående pandemin.

2:a plats

Magnus Wennman (Aftonbladet)

3:e plats

Lotta Härdelin (DN)

Niclas Hammarström (Expressen)

Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Läkaren Julia håller just nu på tillsammans med sina kollegor på att rädda ett liv. Patientens syrenivå rasade plötsligt till livshotande nivåer och man gör nu allt man kan för att inte patienten ska dö. Mitt i mot ligger en annan patient och ser skräckslaget på.

Magnus Wennman (Aftonbladet)

Zarjan Naseer ser på när hennes 13-årige son begravs i Uppsala. Rohail dog i sviterna av covid-19. När Rohail var tio år diagnostiserades han med en obotlig sjukdom som bröt ner hans kropp.I flera år har Zarjan Naseer vetat att hon skulle tvingas begrava sin son. Det hon inte visste var att covid-19 skulle ta hans liv. – Jag hade hopp om att han skulle få leva 20–25 år. Jag trodde att han skulle stanna med mig till dess. Det är en chock att det inte blev så, säger hon. – Jag kan inte glömma det ögonblicket. Jag kände mig så hjälplös som mamma, som människa. När jag rörde honom, när jag såg att han blev blek. Jag visste inte vad jag skulle göra. Det är riktigt svårt när du ser ditt barn dö. Ditt enda barn som du dedikerat hela ditt liv åt, säger hon.

Lotta Härdelin (DN)

Juha Marjanen vill klappa specialistsjuksköterskan Eva Sköld på kinden. Eftersom Juha har misstänkt covid-19 och hostar våldsamt är Eva glad över sitt visir. Juha hämtas hemma i Huddinge och läggs in på KS. 29 april 2020.