Nyhetsbild inrikes 2022

VINNARE: Kicki Nilsson / Icon Photography / TT Nyhetsbyrån / Frilans

Motivering:
De så kallade Påskkravallerna skakade Sverige i samband med högerextremisten Rasmus Paludans manifestationer med koranbränning runt om i landet. Den 15 april planerade Paludan att bränna en koran i Örebro. Detta orsakade ett våldsamt upplopp i Sveaparken där ett flertal personer skadades och polisbilar sattes i brand. Efter kl. 19.00 stod det klart att polisen inte lyckades upprätthålla ordning och insatsen avbröts. När polisväsendet lämnat parken stod fyra polisbilar i brand. Kvar på platsen firade motdemonstranter.

Kicki Nilsson har på nära håll skildrat det dramatiska händelseförloppet i Örebro. Hennes bild ger uttryck för vreden och ilskan på plats men fotografiet speglar också de motsättningar som finns i samhället i stort. 

14 april 2022 bränner Rasmus Paludan, ledare fšör det danska högerextrema partiet Stram kurs, en koran på ett torg i Jönköping. Dagen efter var det vår stads tur. Paludan han har beviljats tillståndŒ att anordna en allmän sammankomst. Han har valt platsen med omsorg ännu en koran ska brännas. Efter kl. 19.00 stod det klart att polisen inte skulle lyckas upprätthålla ordning och insatsen avbröts. NŠär de sista poliserna lŠämnade parken stod fyra polisbilar i brand. Kvar på platsen firade motdemonstranter.

NOMINERADE:

Paul Wennerholm / Göteborgs-Posten

Thomas Karlsson / Dagens Nyheter

Sverigedemokraternas valvaka den 11 september 2022.
Statsminister Ulf Kristerssons vallöfte var att ”få ordning på Sverige”. Den första utmaningen för den nytillträdda borgerliga regeringen blev att få ordning på den traditionsenliga gruppbilden på Lejonbacken intill Kungliga slottet.