Nyhetsbild utrikes

Vinnare: Joel Marklund (Bildbyrån)

Motivering: Året hade knappt börjat när den riktigt stora utlandsnyheten kom. Från den kaotiska röran framför Capitolium finns det en bild som sammanfattar händelsen mer än de andra. Bilden av de ursinniga Trumpanhägarna med målet för attacken i bakgrunden är Årets Nyhetsbild Utland, signerad Joel Marklund.

En QAnon-supporter vrålar när anhängare till USA:s president Donald Trump stormar den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021 i Washington, D.C., USA.

Nominerad: Lisa Mattisson (Frilans)

Polen. Aktivisten och tolken Mahdieh Gholami försöker kommunicera med de migranter som är fångna mellan Belarus och Polen och inte får komma varken fram eller tillbaka.

Nominerad: Alexander Gustavsson (Försvarsmakten)

Efter att USA drog hem sina trupper från Afghanistan har talibanerna erövrat stora delar av landet och intagit huvudstaden Kabul. Ett slutdatum är satt då USA och NATO ska vara ute ur landet och innan dess evakueras så många människor som möjligt. Det råder kaos på den internationella flygplatsen Hamid Karzais och Svenska transportflygplan och specialförband är på plats för att stödja Utrikesdepartementet och Migrationsverket med den komplexa uppgiften att få hem tidigare lokalanställd personal, svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd i Sverige.