Nyhetsbild utrikes 2022

VINNARE: Erik Esbjörnsson / Dagens Nyheter

Motivering:
Rahma Aden Khayre har precis förlorat sin son Yusuf, som ligger i sjukhussängen – död av undernäring på sjukhuset i Baidoa i Somalia. Bildens lugna komposition ger utrymme att se och känna traumat i mammans ögon. Hennes sorg skär genom tystnaden och en enda bild, av en mor och ett barn, påminner oss om effekterna av den värsta torkan på 40 år, som sammanfaller med stigande globala livsmedelspriser i spåren av Rysslands invasion av Ukraina.

På sjukhuset i Baidoa, Somalia, har Rahma Aden Khayre nyss förlorat sin son Yusuf som ligger svept på sjuksängen. Han dog av undernäring en månad före sin ettårsdag. I Somalia har den värsta torkan på 40 år sammanfallit med skenande globala matpriser i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Samtidigt har den lokala konflikten mellan islamistmilisen al-Shabaab och den somaliska regeringen intensifierats vilket gör det svårt för hjälporganisationer att nå de nödställda.

NOMINERADE:

Henrik Montgomery / TT Nyhetsbyrån

Staffan Löwstedt / Svenska Dagbladet

Sverige Statsminister Magdalena Andersson ska precis inleda förhandlingarna under Nato-mötet i Madrid med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om det samförståndsavtal som ska ligga till grund för Turkiets godkännande av Sveriges Nato-medlemskap. Till höger Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Dagarna efter Rysslands invasion av Ukraina vid gränsövergången Medyka i Polen står flera hundra människor och väntar på att få komma ut. Det är den största flyktingvåg som Europa har upplevt sedan andra världskriget. Det är uteslutande kvinnor och barn och gamla som flyr. vissa dagar kan man få köa upp till 60 timmar ock kön sträcker sig flera mil.