Nyhetsbild utrikes 2023

VINNARE: Pontus Höök/Verdens Gang

Motivering:
Fotografen har skildrat en situation där mänskligheten nått en total misär. Denna till synes extrema händelse har tyvärr blivit så vanligt förekommande att bilden även platsar i kategorin vardagsliv. En bildjournalistik som visar på en stark känsla för berättande och en skicklighet i journalistisk nyhetsförmedling.

6 Oct. 2023 Philadelphia PA US Hundratals människor som är beroende av den nya drogen Tranq fyller gatorna i stadsdelen Kensington i Philadelphia. Tranq är gatunamnet för bedövningsmedlet xylazine, blandat med heroin och fentanyl. Medlet är inte avsett för människor utan används för att bedöva hästar, kor och andra stora däggdjur. Drogen är mycket beroendeframkallande, mycket dödlig och har fruktansvärda biverkningar. Användarnas kroppar äts inifrån. Amputation är ofta den enda räddningen.

NOMINERADE:

Paul Wennerholm/Frilans

Paul Wennerholm/Göteborgs-Posten/Frilans

Tidigt på morgonen 6 februari 2023 drabbades Turkiet och Syrien av en kraftig jordbävning. Några timmar senare kom ytterligare ett stort skalv. Tillsammans orsakade de en massiv förödelse som tog livet av mer än 55 000 människor och lämnade långt fler skadade och hemlösa personer efter sig. En duva lyfter framför ett av alla de lägenhetshus som kollapsat i den turkiska staden Adana. Huset rasade vid den andra jordbävningen och ingen tros ha befunnit sig i det – i ett liknande hus en bit bort hade de boende inte samma tur och 80 personer befaras ha mist livet.
Bangkok, Thailand 23 juli 2023. Demonstranter samlas i centrala Bangkok efter att det thailändska parlamentet blockerat Pita Limjaroenrat att bli premiärminister. Pita och hans parti Phak Kao Klai (Framstegspartiet) vann valet på att utlova reformer av militären och monarkin. Trots att de blev stora vinnare blockerades Pita i den första omröstningen i parlamentet av det konservativa etablissemanget och den militärkontrollerade senaten. Timmar före den andra omröstningen stängde författningsdomstolen av honom från parlamentet. Grunden var ett domstolsbeslut på att pröva om han varit lämplig som kandidat i riksdagen under valet i maj. Han ska ha ägt aktier i ett mediabolag, vilket är förbjudet enligt Thailands grundlag om man ska delta i ett val till riksdagen. Mediabolaget som domstolen syftar på har inte varit aktivt sedan 2007 och försvann från börsen 2014.