Nyhetsreportage inrikes 2022

VINNARE: Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet

Motivering:
Partiledaren för det högerextrema partiet Stram Kurs höll den 14 maj valmöte i Husby, Sverige. Rasmus Paludan framförde sitt budskap i en manifestation där han bland annat brände upp Koranen. I en timmes tid stod Paludan omringad av poliser, iklädd hjälm och skyddsväst, samtidigt som han ropade i en megafon: ”alla i Husby hatar Koranen”. När Paludan lämnat Husby kommer människor till platsen där Koranen bränts. Flera gråter. En man begraver ansiktet i askan och sedan läggs askan i en kvinnas klänning. Marken tvättas ren med vatten. Människorna vill inte prata med media, de tycker vi ska ställa frågan ”varför” till Paludan. Yvonne Åsell rapporterar från den dramatiska händelsen i Husby på ett sakligt och begripligt sätt. Hennes fotografier är uppbyggda med en tydlighet i kompositionerna och utsnitten, vilket hjälper läsaren att begripa vad som utspelades i tumultet på plats. Åsell är nära och närvarande men aldrig integritetskränkande.

När Rasmus Paludan fick tillstånd att åka till Husby på sin turné agerade Husbyborna snabbt för att förhindra våldet. I en timmes tid står han omringad av poliser iklädd hjälm och skyddsväst med en megafon där han ropar att ”alla i Husby hatar Koranen”. Det är tidvis svårt att höra hans budskap. Under tiden han bränner koranen spelar han upp enkla meningar där han bland annat säger att profeten Muhammed ”hade sex med en gris och en hund” När Paludan åkt från Husby kommer människor till platsen där Koranen bränts. Flera gråter. En man begraver ansiktet i askan och sedan lägger de askan i en kvinnas klänning, sen tvättas marken ren med vatten. Människorna vill inte prata med media, de tycker vi ska ställa frågan ”varför” till Paludan.

NOMINERADE:

Alexander Mahmoud/Dagens Nyheter

Yvonne Åsell/Svenska Dagbladet

Det är långt ifrån första gången som Sverige och USA tränar tillsammans – men nu under Baltops-övningen på Gotland har omständigheterna förändrats. Snart kan de båda slåss för Nato. Vid Tofta skjutfält landstiger amerikanerna med 250 soldater från marinkåren under den stora övningen Baltops 2022. Tillsammans med de svenska soldaterna ska de öva på att slå tillbaka fiender som luftlandsatts på Gotland.