Porträttbild 2022

VINNARE: Tim Aro / TT Nyhetsbyrån

Motivering:
Ett tungt vackert porträtt av Annie Lööf dokumenterat under en tung situation efter mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Almedalen. En bild som kapslar in tunga steg och känslor i en rörlig tid och miljö på ett briljant sätt. 

Stegen är tunga ned för trappan när Annie Lööf efter en lång förhandling, i Visby på rättegången kring Theodor Engström.

NOMINERADE:

Anette Nantell / Dagens Nyheter

Paul Hansen / Dagens Nyheter

“Jag känner mig framgångsrik, men förstår också vad det är att känna sig framgångsrik. Det är ingenting. Vad finns på andra sidan framgången? Ingenting, eller jo, bara en människa som förut”, säger regissören Ruben Östlund. Han tar under året emot sin andra Guldpalm i Cannes för nya filmen Triangle of sadness. Palma, Mallorca i september.
73 år gamla Tetiana Klymenko börjar gråta när hon berättar vad som hänt hennes hem, huset där hon bott i femtio år. ”Det kändes som en elektrisk stöt, som om någon grep tag i mitt hjärta och tryckte till. Hårt.” Ryska militären fortsätter att skjuta tung eld mot Charkiv, mestadels på natten och invånarna vet aldrig var de träffar. Ofta verkar det inte finnas någon som helst militär strategi bakom, förutom att terrorisera civilbefolkningen. Hittills har långt över 6 000 civila dödats i kriget. Tetiana gråter. ”När ska detta sluta?”