Porträttbild 2023

VINNARE: Linus Sundahl-Djerf/Svenska Dagbladet

Motivering:
Ett gripande ögonblicksporträtt, starkt och vackert i sin enkelhet. Personens kroppsposition, ansiktsuttryck, ljuset och detaljerna omkring förmedlar tillsammans en liten berättelse om att vara fångad mellan det förflutna och nuet. Personen är fysiskt närvarande framför fotografens kamera, men tankarna verkar vandra någon annanstans.

Iulia Moroz sitter på sängen i den tillfälliga lägenheten utanför Stockholm, medan barnen leker på golvet. Hon kom till Sverige tillsammans med sin familj strax efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina, men saknar fortfarande rätten till SFI eller folkbokföring. Medan länder som Tyskland beskrivs som en framgångssaga för etableringen av ukrainska flyktingar, kritiseras Sverige för att sakna centrala integrationsinsatser. “När vi kom hit hade jag en stark önskan om att lära mig språket och skaffa jobb. Men nu har jag börjat förlora hoppet. Det känns som ett moment 22.”, säger hon.

NOMINERADE:

Henrik Hansson/Fotograf Hasse Eriksson AB

Alexander Mahmoud/Dagens Nyheter

Sara är en av medlemmarna i teaterensemblen Revyresan i Borlänge, en verksamhet för ungdomar med olika former av funktionsvariationer. En hand på kinden och Sara njuter av all den kärlek och närhet som hon aldrig kan få för mycket av.
Omar är 14 år och vilar sig mot han och hans bröders sista tillhörigheter. De ska snart få stiga av ett sök- och räddningsskepp på Medelhavet som räddar de som försöker ta sig till Europa. När Omar blir räddad till havs, så är det tredje gången som han försökt fly till Italien. Under hans fem dagar ombord, ser jag honom skratta enbart en gång. Han orkar inte prata, så hans bror berättar om hur tufft livet har varit. Och att Omar, varit på flykt från kriget i Syrien sen han var 2 år gammal.