Sportbild 2023

VINNARE: Andreas Bardell/Aftonbladet

Motivering:
Med god komposition har fotografen fångat ett laddat ögonblick bakom sportens stängda dörrar. En bild som ger oss ett slag i magen.

När leken blir allvar. I ett omklädningsrum på Enebybergs IP vägs och mäts de 13-åriga fotbollsspelarna. Bakgrunden är en diskussion om vilken spelform som egentligen är mest gynnsam för deras utveckling – och i slutändan svensk landslagsfotboll. En diskussion som blivit en debatt och nu även en revolt där barnlag lämnar svensk seriefotboll för att spela regelvidriga matcher i hemlighet eller i utlandet.

NOMINERADE:

Kenta Jönsson/Frilans

Joel Marklund/Bildbyrån

En bebis hålls upp bland Hammarbys supportrar som jublar efter att Hammarbys damlag vunnit SM-guld i fotboll efter den sista seriematchen mot IFK Norrköping den 11 november 2023 i Norrköping. Foto: Kenta Jönsson
Sveriges Lukas Bengtsson och Lettlands Oskars Batna ser 1-3-pucken från Janis Jaks glida in bakom målvakten Lars Johansson i kvartsfinalen mellan Sverige och Lettland under ishockey-VM den 25 maj 2023 i Riga, Lettland. Sverige förlorade matchen och fick lämna turneringen.