Vardagsliv Sverige 2017

Vinnare: David Lundmark

Jan Kjellberg till höger i bild startar sina dagar med gymnastik hemma men nu 93 år gammal har han utökat med gymnastik för 90+ i Nacka.

2:a plats: Lotta Härdelin

Tillitsövning på Torpet 21 december 2016. Säckpiporna i ledmotivet till filmen ”Titanic” skär genom det madrasserade rummet. Operatörerna bildar par och börjar tätt omslutna att vagga i takt till refrängen ”My heart will go on”. Celine Dions sopran fyller ut träningshallen. Hampus Nygårds, chef på Nationella insatsstyrkan, utvecklar tankarna bakom övningen: ”Många personer har lätt att aktivera ett mentalt ”on-läge”, där du är fokuserad och, beroende på situationen, kanske aggressiv. Många har också har lätt för att hamna i ett ”off-läge”, där du bara tar det lugnt, är trygg och avslappnad. Den stora utmaningen som vi övar mycket på är hur man växlar mellan dessa lägen. Operatören ”Luther” förklarar vidare: ”Hela vår utbildning handlar om att våga blotta sig själv. I vår värld av elitistiska individer som alltid ska prestera på topp handlar det om att hitta ett klimat, en miljö där man vågar tänja gränser, vågar bjuda på misstag. Ställer man det på sin spets så handlar det kanske om att det är den här individen som ska rädda mig, eller som jag ska rädda livet på. Jag lägger mitt liv i deras händer och jag tar ansvar för deras liv. I det sammanhanget blir uppgiften att ge sig hän i en dans ganska okomplicerad”

3:e plats: Lisa Thanner

Svensk välfärd. Abdi Hersi är 24 år och har sitt urspung i Somalia. Han arbetar som vårdbiträde på äldreboendet Sekelbo i nordöstra Göteborg och tillhör de många utrikesfödda som får den hårt ansträngda vårdapparaten att fungera. För Aina, 95 år, och för de andra boende är han, tillsammans med den övriga personalen, både praktisk hjälp och jourhavande medmänniska.