Vardagslivsbild inrikes

Vinnare: Anna Nordström (Frilans)

Motivering: Sista dagarna på sjukhemmet. Dottern Barbro H-Lange vakar vid sin mammas dödsbädd. Hon måste stanna på rummet hela tiden, för att eventuellt inte sprida coronasmitta på hemmet. En i dubbel bemärkelse tröstlös väntan.

En bild av hur alla skeenden i  det vardagliga  livet på något sätt påverkat  alla detta corona-år. Anna Nordström har på ett tydligt ,men också känslosamt sätt visat detta i Årets Vardagsbild.

Barbro H-Langes 97-åriga senildementa mamma ska dö nu. Läkaren ringde nyss från äldreboendet i Växjö och berättade. Barbro får inte lämna rummet då det finns risk för smittspridning till andra boende, så hon sitter där ensam. Tiden går långsamt. Barbro satt där i rummet i nästan fem dygn.

Nominerad: Robban Andersson (Nerikes Allehanda)

Staden växer. Årets sista farväl till kossorna på Kvinnersta. 2022 lämnar de jordbruksgymnasiet – och grannen Julias sommarparadis utanför Örebro.

Nominerad: Roger Turesson (Dagens Nyheter)

När både pandemi och snöoväder höll stockholmarna inomhus fick matbuden fler beställningar än vad de hann leverera. Få har inblick i deras verklighet och mannen på bilden ville inte tala om arbetsvillkoren av rädsla över att bli av med sitt jobb. Han hänvisade till andra som engagerat sig fackligt. En av dem var Harry Heath som när han summerade arbetspasset i slutet av dagen hade fått en snittlön på 123 kronor i timmen. Han hoppades att den här vintern skulle bli hans sista som cykelbud. Stockholm 20210202