Vardagslivsbild inrikes 2022

VINNARE: Maria Steén / Göteborgs-Posten

Motivering:
Ett minne som många bär med sig. Ett minne som några kanske inte får uppleva. Det är en dag så man träder från att vara en ungdom och med ett stort steg göra entré mot vuxenlivet. Ett steg som både är svajig, läskig men också väldigt spännande. Skräckblandad förtjusning. Fin bild av vardagen med mycket glädje som smittar. 

Vissa dagar är livet bara här och nu. Konfetti, nallebjörnar och bubbel – det sparas inte på effekterna när studenterna vid Angeredsgymnasiet springer ut genom portarna på Angeredsgymnasiet för sista gången.

NOMINERADE:

Jimmy Wixtröm / Aftonbladet

Robin Lorentz Allard / Aftonbladet / Frilans

Livet är inte alltid så flashigt och glamouröst som man kan tro för en av Sveriges mäktigaste politiker. Bakom alla tillrättalagda torgmöten och valdebatter i TV finns en vardag, även under en valturne. En varmkorv med bröd på en nedskräpad rastplats utanför Karlskoga, med E18 dånandes i bakgrunden, blev den här dagens enda måltid för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och stabschefen Mikael Eriksson.
Saltskog, Södertälje den 6 oktober 2022. En mamma kramar om sitt barn samtidigt som dem iaktar tumultet utanför polisens avspärrningar där en 19-årig man sköts till döds och en 16-årig pojke skadades allvarligt. Under 2022 inträffade 63 dödsskjutningar i Sverige vilket är flest någonsin.