Vardagslivsbild utrikes

Vinnare: Eva Tedesjö (Dagens Nyheter)

Motivering: I en tid av världspolitisk spänning genomförs en militärövning i Belarus. Med skarp lyhördhet fångar fotografen ett ögonblick som för betraktaren in i en surrealistisk verklighet. Som i en filmscen lika vacker som skrämmande, förs vi in i ett skådespel med obehagligt mörk klangbotten. Att en bild kan säga mer än tusen ord landar fint i detta bildjournalistiska mästerverk.

På slättlandet i Baranavitjy i Belarus är det avslutning för den gigantiska militärövningen Zapad-2021. Soldater, hundratals stridsvagnar, flygplan, helikoptrar och fartyg samsas med militärorkester och folkdans denna sista dag. Manövern är en är av Rysslands största krigsspel sedan kalla krigets slut och genomförs i samverkan med Belarus. Det officiella syftet är att pröva förmågan att utkämpa ett krig mot Nato.

Nominerad: Thomas Nilsson (Frilans)

Hamas håller en militärparad i Khan Younis, Gaza för att fira det de ser som en seger över Israel i det 16 dagar långa kriget som bröt ut mellan Israel och Hamas i Gaza i samband med ett väntat domstolsbeslut om utvisning av palestinska familjer i ett område i Jerusalem som successivt tas över av judar, vilket i sin tur ledde till sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinier vid Al Aqsa-moskén. Kriget krävde livet på 256 palestinier (inklusive 66 barn) och 13 israeler (inklusive 2 barn).

Nominerad: Magnus Wennman (Aftonbladet)

Kabul, 9/11.2021. Exakt 20 år efter attentaten som startade kriget i Afghanistan. En stund av lek. Barnen i Shar Now-parken tillhör de fattigaste av de fattiga. De flesta är internflyktingar från andra delar av landet Redan innan regeringen kollapsade och talibanerna tog över den 15 augusti var uppemot halva befolkningen i behov av hjälp för att överleva. Nu stoppas biståndet från att komma in. De sista hjälporganisationerna har packat ihop. Och hungern ökar.