Till monumentet kommer denna eftermiddag tusentals nordkoreaner för att hängivet visa sin uppskattning. Alla har de blommor i händerna. Alla bugar de djupt inför de gigantiska statyerna av landets tidigare ledare Kim Il Sung, nationens grundare, och hans son Kim Jong Il. Pyongyang Nordkorea 20170408.Elever vid Pyongyang International Football School värmer upp och tränar balans. Bara de största fotbollstalangerna i landet blir utvalda och får chansen att gå i skolan. Pyongyang Nordkorea 20170412Publiken i ett fullsatt Kim Il Sung stadium väntar på startskottet för Pyongyang maraton. En funktionär vaktar utgången. Pyongyang Nordkorea 20170409.Pyongyangs tunnelbana är byggd djupt ner i underjorden och ska fungera som skyddsrum i krigstid. Pendlare åker i den långa rulltrappan upp från stationen Välstånd efter arbetsdagens slut. Pyongyang Nordkorea 20170412.Från Juchetornet syns bostadskvarter i centrala Pyongyang. Husen har en förutbestämd färgskala och det är invånarna själva som får sköta ommålningen. Pyongyang Nordkorea 20170408Få bilar syns på vägarna utanför huvudstaden Pyongyang. De flesta cyklar eller går. På en lastbil av 50-talsmodell trängs passagerare på flaket. De sitter på säckar och är på väg till en marknad. Wonsan Nordkorea 20170408.Fredag morgon i ett av världens mest slutna länder. En trafikpolis står sysslolös längs en av Pyongyangs gator. Trots att det är rusningstid är det få bilar. Spårvagnar och bussar är de enda som rullar på gatan. Pyongyang Nordkorea 20170407.Nordkoreaner på väg hem efter arbetsdagens slut. Tunnelbanevagnarna i Pyongyang pryds med porträtt av landets tidigare ledare Kim Il Sung och Kim Jong Il. Tåget rullar mellan stationerna Seger och Triumf.
Pyongyang Nordkorea 20170412.
3:e plats: Lotta Härdelin
Hemfärden från den smältande permafrosten vid Duvannyj Jar, 2 juli 2017, på väg mot forskningsstationen i Tjerskij är ödesmättad. Tankarna pendlar mellan hotet mot hela vår civilisation som den smältande isen innebär, men tankarna går även till alla som dött i dessa otillgängliga trakter. Kolymafloden har en kuslig historisk klang. Här bröt Gulagfångar guld, byggde vägar och högg skog. Den bistra naturen gjorde det omöjligt att fly. Enligt historiska beräkningar dog ca tre miljoner straffångar i områdena kring Kolymafloden.Duvannyj Jar, Sibirien, 2 juli 2017.
Vi kör båten upp på stranden och Nikita kliver i land. Hans ben sjunker ner till knäna i strandbrynet. Landskapet liknar ingenting vi tidigare har sett: naken jord som är så mjuk att man måste hitta trädstammar att gå på för att inte sjunka ned. Ibland bildar jordhögarna små spetsiga toppar. Högre upp på strandbanken står isen blottad, en grå, glänsande vägg som förefaller ogenomtränglig. Den är 25 000 år gammal. Snart finns den inte mer. Under oss har vi ungefär 40 meter frusen jord som håller på att tina.”Jag behöver elefanter, jag behöver oxar, jag behöver hästar. Grässlätten är människans urhem. Vi har förstört den och nu ska vi återskapa den”, säger Sergej Zimov. Sergej vill bli av med varenda buske och sly i sin park, där han försöker återskapa stenålderns ändlösa gräsmarker. Den som ska göra jobbet åt honom är bland annat en flock jakar. Pleistocene Park 4 juli 2017.Tjerskij 1 juli 2017.
Ungefär tjugo procent av husen i Tjerskij har under de senaste två decennierna blivit obeboeliga. De får sprickor, marken sjunker och fundamenten ger vika, de blir snedare för varje år och faller till sist ihop. Problemet är inte nytt. I Sibirien ska hus byggas på pelare – annars får deras värme den frusna marken att smälta och sjunka ner. Det nya är att klimatförändringen får permafrosten att smälta helt oberoende av människans mått och steg.Nikita Zimov är son till Sergej och utbildad matematiker från Novosibirsk-universitetet. För några år sedan lämnade hans pappa över ansvaret för forskningsstationen till honom. 4 juli tar vi oss paddlandes in i Stenåldersparken Pleistocene Park. Det är ett 16 kvadratkilometer stort, inhägnat område ett tjugotal kilometer söder om forskningsstationen i Tjerskij. I Pleistocene Park pågår sedan tjugo år ett udda experiment.Tjerskij, Sibirien, 4 juli 2017.
Sergej Zimov, forskare. ”Tjerskij blir ett bra ställe att vara på när den mänskliga civilisationen som vi känner den går mot sin undergång. Jag var beredd när Sovjetunionen föll samman. Jag är lika beredd i dag.”
I Ryssland är över sextio procent av landets yta täckt av permafrost. En av de första forskare som började publicera artiklar om sambandet mellan smältande permafrost och utsläpp av växthusgas var Sergej Zimov. Han leder den Nordöstra forskningsstationen utanför Tjerskij, Rysslands mest framstående forskningscenter när det gäller forskning om permafrost.Duvannyj Jar, Kolymafloden, Sibirien, Ryssland 7 juli 2017
Konsekvenserna av global uppvärmning gestaltar sig som en gigantisk grå vägg av smältande is.
25 000 år gammal permafrost smälter, och Sibirien sjunker sakta ner i dyn. I takt med att permafrosten tinar släpps växthusgaser ut i atmosfären och förvärrar den globala uppvärmningen. Nikita Zimov, permafrostforskare, visar runt i det surrealistiska landskapet.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Jag förstår