Nyhetsbild Utrikes 2020

Vinnare

Joel Marklund (Bildbyrån)

Motivering:
Ett sista avsked, en tom lokal med endast några få stolar. Begravningen live streamas så familjen och nära och kära kan delta i avskedet. Pandemin har gjort det omöjligt att människor kan vistas ihop i ett rum i rädsla för smitta. Bilden illustrerar den enorma ensamheten många har gått igenom under det förgångna året.

2:a plats

Alexander Mahmoud (DN)

3:e plats

Pontus Höök (Aftonbladet)

Joel Marklund (Bildbyrån)

En kvinna som dött under coronapandemin ligger i en kista i samband med en begravningsceremoni på Daniel J. Schaefer Funeral Home den 20 april 2020 i Brooklyn, New York, USA. Det fåtal stolar som är utplacerade i rummet är åtskiljda minst två meter från varandra för att skydda anhöriga från covid-19. Fram till den dagen hade 14 347 personer i delstaten dött av viruset.

Alexander Mahmoud (DN)

Över en natt slukas Europas värsta flyktingläger Moria i en anlagd brand. 12000 människor blir hemlösa, och de tvingas sova längs en landsväg på Lesbos, omringad av poliser och arg lokalbefolkning. Två dagar efter pågår släckningsarbetet fortfarande.

Pontus Höök (Aftonbladet)

I coronans tid. När folk utanför Lenox Hill Hospital i New York applåderar för att visa vårdpersonalen sin uppskattning, brister en av sjuksköterskorna ut i gråt.