Vardagslivsbild utrikes 2023

VINNARE: Niklas Gustavsson/Helsingborgs Dagblad

Motivering:
Även kriget har en vardag. Även i kriget finns familjer med föräldrar som på kvällen stoppar om sina barn inför natten. Detta fotografi är en smärtsam påminnelse om hur kriget stympar människor i deras mest existentiella, grundläggande behov av omsorg, kärlek och ömhet.

 

Serafima Martynova med familjen stannade i sitt hus i utkanten av staden Snihurivka i södra Ukraina under hela ryska ockupationen. I dag har ett av barnen slutat prata och det äldsta är karftigt utåtagerande.Behovet av humanitärt bistånd är bottenlöst och de ockuperade områdena är svårast att nå.

NOMINERADE:

Per-Anders Pettersson/Getty Images/Frilans

Erik Esbjörnsson/Dagens Nyheter

Afrikanders använder den fantastiska poolen i Orania ,Sydafrika. Cirka 3000 människor bor nu här och det växer snabbt. Bara vita (afrikander) får bo här och inga svarta. Det är ett privat område och därför kan dom bo så här och dom försöker att vara helt självhushållande, och hålla sig utanför Sydafrika så mycket som dom kan för att bevara sin kultur och sitt språk. Här låser inga sina bilar och hus och barnen kan leka fritt i Orania. Sydafrika tillåter att Orania finns och dom har även sin egen bank och egen valuta.
På tre år har polisen i Kapstaden genomfört över två miljoner tvångsvisitationer av invånare i stadens utsatta områden. Dessa ingripanden präglas av aggressivitet och är ett naturligt inslag i gatubilden i stadsdelen Manenberg, där en pojke börjar gråta när en honom närstående man konfronteras av polisen. Områdets barn lever i en vardag där 3 000 människor mördas varje år och över 100 000 invånare är medlemmar i kriminella gäng.